ИСТОРИЯ

КУДО – МОДЕРЕН И ОРИГИНАЛЕН БОЕН СПОРТ

 

  1. ПРОИЗХОД:

– Кудо не произхожда от нито един от традиционните стилове карате. В този боен спорт са синтезирани възможно най-ефективните прийоми и техники известни от миналото до ден днешен. Техниките от традиционните бойни изкуства поотделно на практика са неприложими в Кудо или имат слаб ефект.

– Кудо се базира на тактиката и стратегията на реалния двубой, който е освободен от условностите на традиционните бойни изкуства и спортове.

– Кудо  не е стил Карате, а е постоянно развиващ се и усъвършенстващ се боен спорт. В родината на Кудо – Япония, този боен спорт не се определя като Карате и е лицензиран като отделен спорт.

– Самият създател на Кудо Такаши Азума определя произхода на Кудо като резултат от обобщаване на бойните практики в историята на човечеството и синтезирането им с цел максимално приближаване до реалността.

– Кудо не е просто механичен сбор от отделни техники, а посочва връзката и прехода между отделните аспекти на двубоя, с оглед използването на целия възможен арсенал в бойните изкуства и спортове. В такъв ред се е усъвършенствал и развивал бойният спорт Кудо.

 

 

  1. РАЗЛИЧИЯ ОТ ОСТАНАЛИТЕ БОЙНИ СПОРТОВЕ:

– Кудо е пълно контактен боен спорт максимално приближен до реалността и адаптиран за водене на спортен двубой.

– Разработена е спортна методика позволяваща изграждането на спортисти притежаващи комплексни качества с оглед на реалността на спортните схватки. Всички други познати стилове имат множество ограничения отразяващи се на комплексността в спортните качества на практикуващите ги спортисти.

– В Кудо се изучават и използват всички възможни похвати, което не е характерно за другите бойни спортове. Разрешени са удари с ръце и крака в краката, тялото и главата на противника, използване на колене и лакти, захвати и удари от захват, хвърляния и борба в партер.

Разрешени са също и заключвания на лакътната става, ахилеса и удушаващи прийоми. Последните са разрешени само при борба в партер, а не в стойка. Кудо е единственият боен спорт включващ целия съществуващ арсенал от техники и прийоми.

– В Кудо няма „ката” както в карате и таекуондо, което съществено го отличава от тях.

– Кудо е единственият разпространен боен спорт, при който се гарантира максимална защита на главата и лицевите части чрез задължителното използването на шлема ”СУПЕРСЕЙФ”. Той дава възможност за усъвършенстване на умения по време на тренировка близки до реалните условия и задължително се използва по време на състезания, което гарантира здравето на спортистите.

– Кудо е единственият спорт, където спортистите се разделят по индекса „КОЕФИЦЕНТ” /ръст+тегло/, а не по традиционния ”категория”. Коефицентите /категориите/ са разпределени така: до 230, -240 -250 -260 -270 +270 за мъже и по-ниски за юноши, девойки и жени. По този начин състезателите се поставят в по-равностойни позиции.

– Единствено в Кудо са позволени по правилата на спортния двубой удари от захват  /цуками/.

 

  1. БЕЗОПАСТНОСТ И ЗАБРАНЕНИ ПОХВАТИ:

– Правилата на Кудо гарантират равнопоставеност на бойците от гледна точка на борцови и ударни умения. Времето за партер е ограничено до 30 сек.

– В Кудо задължително се използва шлем за главата ”СУПЕРСЕЙФ” с пълна защита на лицевите части, протектор за слабините и ръкавици. За младите бойци се използват и задължителни кори за крайниците и нагръдници. В практиката на Кудо травматизмът е рядкост благодарение на защитната екипировка.

– Забранени са ДИРЕКТНИТЕ УДАРИ ПО СТАВИТЕ.

– Забранени са удари по главата на лежащ отдолу противник.

– Забранени са удари с крака върху паднал на земята противник.

– Забранени са удари в тила и гръбначния стълб на противника.

– Забранени са удари в областта на шията.

– Забранени са удари в слабините.

– Забранени са заключвания на ставите и удушаващи прийоми от стойка.

– Съблюдаването на правилата при спортните двубои в Кудо се контролира от задължителен екип от петима съдии с необходимата квалификация.

 

  1. КУДО И ПРИЗНАНИЕТО МУ ПО СВЕТА:

– Спортът Кудо се практикува в над 60 държави по света, където съществуват официални организации на този спорт.

– Кудо е  официално признат и лицензиран спорт в много държави по света. С най-големи успехи и признания от правителствата на своите страни са Кудо федерацията на Русия /звание заслужил майстор на спорта по Кудо/, Япония, където се провеждат световните шампионати и е квартирата на Световната федерация по Кудо/KIF/. Тези спортове са официални още в страни от Прибалтика, Азия, Южна Америка.

– На всеки 4 години се провеждат Световни шампионати в Токио-Япония.

– Провеждат се и регионални първенства като: Европейски шампионат, Азиатски шампионат, на Южна Америка, Близкия изток, Балкански шампионати.

– През 2007 г.в София се проведе Европейски шампионат с участието на 15 държави, а през 2008 г.в Ст.Загора – Балкански шампионат.

– България бе представена от състезатели на Световните шампионати в Токио през 2005,2009 г. и 2014 г.На Европейския шампионат в Москва през 2008 г. И Световна купа през 2011г отново в Москва.

– България е спечелила Европейска и Балканска титла по Кудо за краткото време на съществуване на този спорт в страната ни и множество призови места от международни турнири.

– БЪЛГАРСКА КУДО ФЕДЕРАЦИЯ е с основна заслуга за разпространението на спорта Кудо на Балканския полуостров. В шест страни от региона са учредени Кудо организации и се практикува спорта Кудо.

– БЪЛГАРСКА КУДО ФЕДЕРАЦИЯ е в изключително приятелски отношения с почти всички Кудо организации по света.

– БКФ получи високо признание за развитието на спорта от посолството на Япония.