ЕКИПИРОВКА

Кудо е единственият разпространен боен спорт, при който се гарантира максимална защита на главата и лицевите части чрез задължителното използването на шлема ”Supersafe”. Той дава възможност з а усъвършенстване на умения по време на тренировка в близки до реалните условия и задължително се използва по време на състезания, което гарантира здравето на спортистите.
Защитния шлем „Supersafe“ почти напълно предотвратява всякакво нараняване на лицевите части. Този шлем е специално разработен в Япония по поръчка IKF за нуждите на федерацията. Направен е от подсилени пластични материали и синтетична кожа. Тестван е в лабораториите на Мицубиши, издържа на директен удар с бейзболна бухалка.

Особеностите на новия шлем са:
1) Лек и твърд синтетичен материал за изключителнa абсорбция
2) Ясна и широка видимост през многопластовото стъкло
3) Здраво уплътнение от върха до задната част на главата
4) Колан против приплъзване закачен за гърба на каската
5) Нов пристягащ шнур
6) Добре защитена брадичка
7) Добра странична защита
8) Горна възглавничка за защита на темето
9) Нови отвори за въздух

Задължителните по време на тренировка и състезание ръкавици, нагръдник за децата, и жените, бандаж и протектори за подбедрицата на краката, почти напълно предотвратяват травмите и нараняванията.
Ръкавиците са отворен тип със свободни пръсти за захвати. Гърба на ръкавиците, под формата на възглавнички е изработен от с

пециален плат. Ръкавиците служат за предпазване на ръката на атакуващия а не на тялото на атакувания!
Бандажите се задължителни за децата, мъжете и жените.
Нагръдниците са задължителни за децата и жените.
Протектори за зъбите и бинтове до 1,5 метра по желание на състезателя.

Задължителна форма

За тренировките и състезанията се използват специално разработени за спорта кимона, които са много здрави и удобни, защото самите техники го изискват. За тренировка е препоръчителино кимоното да е с бял цвят. На състезание, състезателя трябва да разполага с кимона в бял и син цвят (приобщаване към изискванията на Световния Олимпийски Комитет) със символиките на федерацията на гърдите и левия ръкав.